Jan Voet staat inmiddels alweer meer dan een jaar aan het roer van RET Bouwproducten als directeur. “Het is erg goed bevallen. Echt!” spreekt Jan enthousiast over zijn eerste jaar. Hij heeft zich volop ondergedompeld in de organisatie en de markt. “Ik ben 55 en alsnog heb ik dit jaar weer enorm veel geleerd. Super!” Samen met hem blikten we terug én kijken we vooruit naar de komende jaren.

Met zijn ruim 25 jaar ervaring in de houthandel zou je bijna denken dat deze markt geen geheimen meer heeft voor Jan. Dat blijkt iets genuanceerder te liggen. Jan vertelt: “De overstap naar RET is een super leuke stap geweest. Ik kende de groep, de handel en de business al, maar toch is het een verbreding geweest om allerlei redenen. Bij RET hebben we heel veel in ‘eigen huis’. Eigen logistiek, onze eigen marketing & communicatie afdeling, eigen voorraadbeheer.” Volgens Jan zit ook juist daar de kracht. “Hierdoor is er een hele andere dynamiek, wat ik niet gewend was, maar wat veel mogelijkheden biedt. Aan mij de taak én eer om alles bij elkaar te brengen. Van ons team tot onze dienstverlening.”

Unieke combinatie met exclusieve merken
De combinatie tussen authentiek plaatmateriaal en exclusieve merken, zoals Fibo en Agnes-one-step, maken de business van RET uniek, volgens Jan. “We hebben als RET zijnde echt iets om over te praten”. ‘Sexy’ producten noemt hij het ook wel met een knipoog. “Deze exclusieve merken bieden precies wat de markt nodig heeft. Alleen nog niet iedereen weet dit. Ons doel: met onze passie en kennis onze opdrachtgevers hiervan overtuigen. Soms zijn er bij hen nog twijfels. Als zij dan toch de keuze maken voor bijvoorbeeld Fibo, is de reactie altijd: halleluja. Dat is echt gaaf!”

De basis, die moeten we zeker niet vergeten. “Onze basis is en blijft houtachtig plaatmateriaal. We willen dit basismateriaal ook weer primair op ons vizier zetten, naast de exclusieve merken. Dat was één van mijn pijlers bij binnenkomst en ik merk dat we daar laatste tijd goede stappen in hebben gezet.” Daarbij zijn de hoeveelheid in house kennis en een sterke logistieke operatie minstens zo belangrijk. “Zo kunnen we klanten optimaal adviseren, ondersteunen en faciliteren.”

Hechte, familiaire cultuur
Ik-heb-het-nog-nooit-gedaan-maar-ik-denk-dat-ik-het-wel-kan. Jan geeft aan zich wel te herkennen in deze Pippi Langkous mentaliteit. “Ik nam de sprong in het diepe en kwam terecht op een trein die al op volle snelheid reed. Eentje waar een hechte cultuur aan ten grondslag staat. Natuurlijk waren er vragen en was het voor collega’s aftasten, maar het is altijd mijn insteek geweest om te gaan genieten van al het goede dat er al is.”

Even snuffelen. Veel luisteren. Mensen leren kennen. Zo is Jan begonnen bij RET. “Ik ontdekte dat de cultuur van RET heel familiair is. Collega’s zijn enorm loyaal en er is veel dynamiek. Van collega’s die onlangs met pensioen gingen na een jarenlang dienstverband tot de ‘jonge garde’. We doen veel leuke dingen samen, zijn heel creatief, maar kunnen ook best eens hard zijn. Dat moeten we ook zeker behouden.” Zonder wrijving geen glans, Jan? Daarop antwoordt hij volmondig: ja.

De trein op volle snelheid laten rijden
“De komende jaren wil ik de trein op stoom houden en waar mogelijk een versnelling bij zetten,” vertelt Jan. “De economie en klanten veranderen. Iedereen weet ook dat de markt hier en daar piept en kraakt. We proberen steeds beter te kijken naar waar het potentieel zit, waar we dus naar die extra versnelling kunnen schakelen, en wat we beter kunnen laten liggen. Beter 5 zaken heel goed, dan 10 zaken minder. Daar wil ik voor gaan en daar maken we al enorme stappen in. Dat is geweldig om te zien!”

Volgens Jan speelt het team een belangrijke rol in de ontwikkelingen. “Ik wil goede mensen de goede dingen laten doen, op de goede plek. En altijd werken vanuit een gezamenlijk plan. Daar ben ik erg druk mee, maar als dat lukt, dan ben ik blij!” Met deze mentaliteit past Jan goed bij zijn nieuwe werkgever. “Het kan wat mij betreft altijd beter. En dat tekent deze organisatie ook: we hebben altijd de ambitie om te verbeteren. En hoe beter het gaat, hoe leuker het werk ook is. De creativiteit en drive van RET wil ik omzetten in goede acties.”

Vanuit team RET gaan we ervoor om hem ook komende jaren te blijven verbazen (

) en nog meer mooie stappen te maken!